broekpak 1

TIPS om in de zomer representatief  op je werk/afspraak te verschijnen

Representatief kleden voor je werk in de zomer valt niet altijd mee. Zeker niet als het kwik af en toe tot tropische temperaturen stijgt. Een collega ondernemer vroeg of ik tips kon geven hoe je in de zomer toch zakelijk gekleed kunt gaan.

#TIP 1 - ROKKEN

Lange rokken en jurken zijn momenteel volop verkrijgbaar. Dit is voor een vrouwelijke professional een ideaal item. De rok zit heerlijk luchtig, er is weinig huid (van de benen) zichtbaar en hij staat vrouwelijk.

Houd rekening met het volgende:

- Als je klein van postuur bent (< 165 cm) maakt een lange rok je optisch korter. Je kunt dan beter voor een lange jurk kiezen.

- Veel lange rokken, die op dit ogenblik in de mode zijn, zijn plissérokken of zijn aan gerimpeld aan de band. Die extra stof geeft bij sommige lichaamsfiguren extra volume aan de buik / heup.

- Combineer een wijde lange rok met een strakke top. Wijd gecombineerd met wijd staat nonchalant. Je creëert geen zakelijke look.

- Een rok met dessin heeft een minder zakelijke uitstraling dan een effen rok.

 

 #TIP 2 - HUID ZICHTBAAR

Hoe meer huid zichtbaar is, hoe informeler de uitstraling.

- Wanneer je een zakelijke uitstraling wilt creëren zijn blote schouders not-done. Kies daarvoor in de plaats een bloes met korte of ¾ mouw of draag over een hemdshirt zonder mouw een zomers colbertje (afhankelijk van je afspraak).

- Een korte broek is een vrijetijdskledingstuk, en daarom niet geschikt om naar een afspraak voor je werk te dragen. Nu de we elkaar fysiek kunnen ontmoeten, is het goed je hier bewust van te zijn. Het lijkt een open deur, maar voor Corona, zag ik regelmatig ondernemers op een netwerkbijeenkomst verschijnen in korte broek. Ook al is zo’n bijeenkomst informeel en gaat het om contact leggen. Je presenteert daar wel je bedrijf.

- Als de gelegenheid erom vraagt kun je blote benen bedekken met een speciale zomerpanty (8 of 15 denier). Kies hem in een kleur, die ongeveer gelijk is aan je eigen huidtint. Er zijn zomerpanty’s verkrijgbaar die de warmte weerkaatsen waardoor je benen fris blijven.

 

#TIP 3 - STOFFEN

Kies voor natuurlijke materialen of viscose voor optimaal draagcomfort.

- Synthetische materialen ademen niet en nemen slecht vocht op. Je krijgt het snel warm in deze stoffen. Voorbeelden zijn: polyamide, polyesther en acetaat. Deze stoffen komen oa voor in de voering van een colbert. Kijk dus ook naar het materiaal van de voering van je kledingstuk.

- Viscose is een kunstmatig gemaakte stof van plantaardig materiaal. Het is slecht warmte isolerend en houdt dus geen warmte vast. Daardoor draagt het in de zomer heerlijk, terwijl je het in de winter snel koud hebt in een kledingstuk van viscose.

- Natuurlijke materialen zoals zijde, katoen en linnen hebben een hoog vochtopnemend vermogen. Ze voelen daardoor niet snel warm aan. Tenzij linnen een speciale behandeling heeft ondergaan kreukt het snel. Dit heeft invloed op de uitstraling als je zo’n kledingstuk een poosje aan hebt. Door de kreukels wordt het nonchalanter en minder zakelijk.

- Zijde heeft een chique uitstraling. Door de sterke vezel en de hoge veerkrachtig ontstaan er weinig kreukels bij het dragen.

 

#TIP 4 - COMBINATIES

De uitstraling van kleding is altijd een samenspel van kleur(combinaties), stof en vorm.

In de zomer hangen er meer lichte kleuren in de kledingwinkels dan in de winter. Het is lastiger om met lichte kleuren een zakelijke uitstraling te creëren, dan met donkere kleuren. Toch is het mogelijk, omdat kleur niet het enige is wat bepalend is voor de uitstraling. Met een off white zomercolbert in een gladde stof en een aansluitend model zie je er formeler uit, dan met een donker losvallend t-shirt. Met dit voorbeeld zie je dat de stof en het model ook belangrijk zijn voor de uitstraling.

- Combineer een lichte outfit met een donkere sjaal of ketting. Hierdoor ontstaat contrast, wat zorgt voor kracht.

- Een lichte bloes met een donkere broek geeft een meer formele uitstraling dan een donkere top met een lichte broek.

- Hoe losser het model, hoe informeler de uitstraling.