Troonrede 2020

Maxima's jurk op prinsjesdag 2020

De Troonrede werd gekenmerkt door de CORONA pandemie. Het ziet er niet rooskleurig uit. We gaan zware tijden tegemoet Maar daar tegenover doet de regering er alles aan om licht in deze donkere tunnel te laten schijnen. Ze hebben geleerd uit het verleden en gaan nu niet extra bezuinigen. In plaats daarvan kondigde regering aan dat ze juist burgers en bedrijven financieel gaan steunen en de economie willen stutten met investeringen.

Voor mij onderstreept de kleur van Maxima’s jurk die boodschap. Geel is een optimistische en zonnige kleur. Doordat ze die kleur draagt krijg ik een positief gevoel. Ze onderstreept zonder woorden de boodschap van de Troonrede. Door de warme, goudkleurige gloed straalt je jurk ook iets koninklijks uit. Het geeft het gevoel van weelde.
Had ze een zwarte jurk gedragen, dan had ik met een heel ander gevoel naar de troonrede geluisterd en me afgevraagd of de regering zelf gelooft in de gesproken woorden.

Dezelfde jurk droeg Maxima al eens eerder tijdens een officieel bezoek van het Jordaanse koningspaar aan Nederland in 2018. Voor een koningin is het 2x dragen van een kledingstuk bij zulke publieke gelegenheden ook een link naar duurzaamheid. Zo passend bij de boodschap van de Troonrede.

De jurk heeft voorafgaand aan dinsdag een verfbeurt ondergaan. Hij was van kanariegeel en is voor Prinsjesdag donkerder geel gemaakt. Daardoor is hij meer ingetogen geworden. Met kanariegeel trad Maxima meer naar de voorgrond. Dat is in de setting van Prinsjesdag niet gepast. De aandacht moet naar Willem-Alexander gaan. Maxima heeft op deze dag een bijrol.

In 2018 droeg ze hem tijdens het diner waarvoor ze waren uitgenodigd. Daarbij is ontmoeting is een belangrijk element. Het vrolijke kanariegeel past daarbij. In tegenstelling tot Prinsjesdag, waarbij alles in het teken staat van ceremonie en formaliteit. Een diepere geeltint past beter bij dat laatste

Zoals we bij de jurk van Maxima, zo straalt onze kleding ook een boodschap uit.
Als ondernemer kun je op dezelfde manier je woorden versterken. Hoe kies jij je outfit uit als je een presentatie moet geven? Kies jij je kleding op gevoel (met de kans dat je de plank misslaat). Of ken je de taal van kleding, zodat je doelgericht je outfit uitkiest, zodat je woorden worden onderstreept met je uitstraling? Dan kom je namelijk geloofwaardig over. Maar dan moet je wel de taal leren spreken, om het toe te kunnen passen.

Ik help je daar heel graag bij.