20200723 KleurUniek (310 van 222)

Hoe laat jij zien wie je bent - 2?

Elke levensfase heeft invloed op je kledingstijl. Door de jaren heen ontwikkel je jezelf en als je je kleedgewoonten daar niet op aanpast, klopt de buitenkant niet meer met de binnenkant.

Het is daarom helemaal niet zo vreemd dat wanneer je als professional een persoonlijke ontwikkeling hebt doorgemaakt je je onzeker kunt gaan voelen over je kleding. Dat je voor de spiegel staat en denkt: 'hoe laat ik eigenlijk mijn professionaliteit zien? Ik voel me krachtiger dan ooit, maar waar is de power in mijn uitstraling?'

Het kan ook dat je er niet eens over nadenkt dat je kledingstijl mee moet groeien met je (innerlijke) ontwikkeling. Je bent en blijft toch gewoon ... (vul je naam maar in). Je bent wie je bent. Maar hoe kan je omgeving, je potentiële klanten of je werkgever, je dan op waarde schatten?  Je uiterlijke presentatie wordt onbewust meegenomen in het contact. Het heeft zijn wisselwerking op jullie onderlinge relatie.

Marjolein

Marjolein is daar een goed voorbeeld van. Ze is net student af en ging ze werken bij het UMC als HR-servicedeskmedewerker. Ze bleef zich naar haar werk op dezelfde manier kleden zoals ze tijdens haar studententijd gewend was. Ze stond er niet bij stil dat ze haar kwaliteiten als werknemer op deze manier niet in haar outfit liet zien. De werkgever bleef haar zien als student en gaf haar geen potentie om door te groeien in haar baan.

Haar kledingstijl is romantisch sportief. Ze geeft de voorkeur aan rokjes en jurkjes. Ze omschrijft zichzelf als lief, sociaal, eigenzinnig en (ver)zorgend.

Marjolein werkte mee aan een artikel in het vakblad ‘Kleur & Stijl’ hoe het is om een kledingadvies te ondergaan. (Eerder al schreef ik een blog over Karin, die eveneens aan dit artikel mee werkte). 

Welke outfit koos Marjolein uit?

Haar lieve en zorgzame karakter zie je terug in haar gekozen outfit. Dat komt onder andere tot uitdrukking in de zachte en soepele materialen. De aandacht gaat naar de lichte, zachte trui. Ze krijgt daardoor een sociale en informele uitstraling.

Verwisselen van de trui 

Marjolein heeft ook een verlangen. In haar werk wil ze krachtig, open en integer overkomen.

Het rokje en de donkere panty zijn daar een prima basis voor. De lichte trui van de eerste foto zorgt wel voor een open uitstraling, maar krachtig is hij niet. Als ze de trui vervangt en kiest voor een strak coltruitje in combinatie met een colbert wordt de uitstraling ineens wel krachtiger en zakelijker. De outfit is op deze manier meer passend bij haar nieuwe (werk)situatie.

Doordat deze coltrui van gebreide materiaal is, blijft ze  toegankelijk. De tint is iets donkerder dan haar off-white trui op de eerste foto, waardoor hij meer in overeenstemming is met haar huid- en haarkleur. Qua kleur combineert het colbert heel goed bij de rok, zodat er een harmonieus geheel ontstaat.

Oranje is een jeugdige en vrolijke kleur. Dat past bij haar jong volwassen leeftijd (25 jaar) en ziet ze er met een colbert niet ouwelijk of té zakelijk ui.

Contrast

Het natuurlijke contrast van Marjolein (de donkere wenkbrauwen en haarschaduw ten opzichte van haar huidskleur) is medium. Er is wel iets verschil in donkerte, maar dat verschil is niet heel groot. Het truitje en het colbertje maken met elkaar datzelfde medium contrast. Daardoor oogt het prettig.

De schoenen zijn minder zwaar dan de zwarte schoenen bij de eerste foto. Ze zijn nog steeds stoer. Daar houdt Marjolein van.  Door het ruitdessin worden ze meer eigenzinnig. Tegelijk wordt door de kleuren van deze ruit een brug gelegd naar de rest van de outfit, zodat er verbinding ontstaat. De verbinding tussen de zwarte schoenen en de trui mist bij de eerste outfit.

Al met al 

Alles bij elkaar opgeteld sluit de nieuwe outfit beter aan bij de kwaliteiten, die Marjolein inmiddels heeft ontwikkelt heeft door haar werkervaring. Ze is beter zichtbaar, waardoor zich makkelijker wegen zullen openen om door te groeien naar een functie als (junior) HR-adviseur.

En jij?

Zo zie je dat je door andere keuzes een andere uitstraling creëert. Marjolein had een verlangen om krachtiger over te komen. De vraag is: wat wil jij uitstralen en op welke manier komt dat het beste tot zijn recht?

Herken je iets in het verhaal van Marjolein (of van Karin,) omdat:

  • je zelf ook 'maar wat doet' en een outfit kiest op gevoel?
  • er een verandering in levensomstandigheden heeft voorgedaan?
  • je jezelf als ondernemer persoonlijk hebt ontwikkelt en je kledingstijl is blijven steken?
  • je vast zit in bepaalde kleedgewoontes?

Het gaat er niet om dat het een mooi plaatje aan de buitenkant is. Het gaat om wie jij bent en dat je kleding daarvan een weerspiegeling is.

Heb je het gevoel dat je daarin nog stappen te zetten hebt en je kleding beter op die nieuwe situatie afgestemd zou kunnen zijn, zodat jij beter tot je recht komt? Neem dan gerust contact met me op via mail of door een belletje (06-3473 1114). Ik ben je graag van dienst.

Of lees wat een kledingtraject 'zichtbaar jezelf als ondernemer' voor jou kan betekenen.