grijs en geel - casual

Waarom juist nu geel en grijs als kleuren van het jaar 2021?

Wat doet de pandemie met jou, met je gemoedstoestand en met jouw kijk op de wereld?

Ik denk dat je je zult herkennen in een gevoel van somberheid, omdat er een oneindig beroep wordt gedaan op ons geduld en uithoudingsvermogen.

Eén ding wat de pandemie ons heeft geleerd is dat niets zeker is. Daar waar we in januari 2020 nog vrolijk plannen maakten voor dat jaar, werden we nog geen twee maanden later stil gezet. Alles verliep vanaf dat moment anders dan dat we vooraf voor mogelijk hadden gehouden.

Wat heeft deze impact het CORONA-virus op ons, nu met onze kleding en de mode te maken, vraag je je misschien af.

Dat wil ik graag in dit artikel aan je duidelijk maken.

COLOR OF THE YEAR 2021

Het Kleurinstituut Pantone kiest jaarlijks een ‘Color of the Year’. Dat doen ze niet zomaar, want bij elke kleur hebben we associaties. En kleur is onlosmakelijk verbonden met emoties. Pantone kiest de COLOR OF THE YEAR op basis van ontwikkelingen (trendanalyses) en nieuwe kleurinvloeden die zij waarnemen in de wereld.

Voor 2021 hebben zij, niet zoals gebruikelijk één, maar twee kleuren uitgekozen. Dit zijn de kleuren Illuminating Yellow en Ultimate Grey. Een vrolijke geeltint en een sombere grijstint.

 

Het gaat dan vooral om de combinatie van deze twee kleuren. Alleen geel is te optimistisch, alleen grijs is te saai. Door de kleuren samen te kiezen, ontstaat er evenwicht. Kracht en hoop worden aan elkaar verbonden. Deze verbinding is ook een boodschap voor de wereld, die steeds meer polariseert (denk maar aan de Presidentsverkiezingen in Amerika).

Betekenis van GRIJS:

Grijs staat voor betrouwbaarheid en stabiliteit. Het geeft rust en straalt kracht uit. Het is de kleur van kiezelstenen op het strand, die de tijd hebben doorstaan, weliswaar verweerd door de tijd heen, maar ze ‘zijn’ er nog steeds. Het moedigt de veerkracht aan.

Daarnaast is grijs ook de kleur van wijsheid (je hersenen zijn de ‘grijze massa’ in je hoofd, en bij het ouder worden krijgen de meesten grijze haren) en nieuwe technologieën (industriële machines).

Betekenis van GEEL:

Geel is de meest opvallende kleur die er is. Het is de kleur van de zon, die energie en warmte geeft en daardoor is hij sprankelend en levenslustig. In het artikel GEEL - een zomers kleurtje heb ik al eerder over deze kleur geschreven.

Geel is ook de kleur van identiteit en voor het denkvermogen. In een gele ruimte kom je tot hogere productiviteit, omdat je beter kunt focussen.

GEEL EN GRIJS gecombineerd.

In combinatie staan deze twee kleuren voor kracht en positiviteit, het is ambitieus en geeft hoop. Het geeft uiting aan onze gevoelens om gezien te worden en om gehoord te worden, in combinatie met de mogelijkheid om te resetten en een nieuwe manier van denken te ontwikkelen.

Het komend seizoen zul je deze kleuren met regelmaat voorbij zien komen in kledingcollecties en nieuwe huisinrichting-trends.

ZAKELIJKE UITSTRALING?

Hoe is deze combinatie zakelijk gezien?

Grijs is heel geschikt voor zakelijke afspraken, juist door de neutrale uitstraling. Maar omdat we momenteel veelal vanuit huis werken, zullen er minder vaak echte zakelijke gelegenheden zich voordoen. Als je toch een zakelijk gesprek hebt, dan moet je minimaal 1,5 meter afstand bewaren of ontmoet je de ander via een beeldscherm. Er is dus zo wie zo afstand. Daardoor is het in deze tijd extra belangrijk om naast zakelijk, ook vriendelijk over te komen. Dat kan heel erg goed door grijs te combineren met het informele, vrolijke en toegankelijke geel.

Wat ga jij ermee doen?

Ga jij deze twee kleuren met elkaar combineren?

Ik moet zelf nog erg wennen aan het grijs, want dat is een kleur die ik niet veel in de kast heb hangen. Maar ik ga de uitdaging aan en ga op zoek naar een mooie grijze broek, die ik zakelijk kan dragen. Weliswaar in een grijstint met een meer warme ondertoon dan de Ultimate Grey. Dat staat mij nu eenmaal mooier. En wie weet vind ik er ook nog een grijs colbert bij.