20200723 KleurUniek (310 van 222)

Aan de slag met je zomergarderobe

De zomer komt eraan. Dit is de tijd om je kledingkast up-do date te hebben. Wanneer je dan 's morgens voor je kledingkast staat weet je zeker dat wat er in ligt, draagbaar, stijlvol en passend bij je is.

Als eerste ga je je kleding sorteren op zomer- en winterkleding. Door je nu alleen op de zomerkleding te concentreren wordt de klus overzichtelijker en is er minder kans dat je half werk levert. Na de zomer kun je de tips ook weer toepassen op je winterkleding. Door dit aan het begin van elk seizoen te doen, houd je een opgeruimde kledingkast, waarin alleen nog kleding hangt, die up-to-date is en je ook daadwerkelijk draagt.

STAP 1: 

Pas alle (zomer)kleding, die je hebt.
NB. Je kunt dit ook gefaseerd doen, door de ene dag de stapel shirts te pakken, de volgende dag de broeken, vesten etc. Kijk wat voor jou haalbaar is qua tijd.
Er zijn nu verschillende mogelijkheden:

  • Kleding die je niet meer past: de kleding is te groot, te klein of niet meer passend bij je (veranderde) lichaamsfiguur.

Kijk of je het kledingstuk met een kleine aanpassing passend kunt maken (bijvoorbeeld iets korter maken, of de taille innemen). Deze kleding komt op de stapel “herstellen”.
Kan dat niet, doe het dan weg.

  • Kleding waar een gaatje in zit, een knoopje af is, of een naadje van los zit.

Leg deze kleding op de stapel “herstellen”. Ga met deze stapel zo snel mogelijk aan de slag, om de herstelwerkzaamheden ook echt uit te (laten) voeren. Alleen dan ligt er in je kledingkast kleding die ook echt draagbaar is. Je staat zo niet voor onaangename verrassingen op het moment dat je net dat ene shirtje/truitje aan wilt doen. Is de kleding te oud om te herstellen, of gaat het ten koste van de uitstraling, doe de kleding dan gewoon weg. Het staat erg armoedig als je kleding aan hebt, die kapot is. Dit gaat echt ten koste van een representatieve uitstraling.

  • Kleding waar een vlek in zit.

Kijk of het na een wasbeurt weer schoon en draagbaar is. Zo niet, twijfel dan niet: doe het weg.

  • Vale of versleten kleding.

Ook daarvoor geldt hetzelfde als voor kleding waar een gat in zit. Doe het gewoon weg, tenzij je het kunt updaten door een verfbeurt. Het heeft zijn geld al opgeleverd. Als je het toch nog draagt gaat het ten koste van je uitstraling.

  • De stijl van de kleding past niet meer bij jou als persoon, bij je leeftijd, of bij de huidige tijd. Doe het weg. Ook al zou een bepaalde roklengte weer in de mode zijn, dan nog is de kleur tegen die tijd weer anders.

Heb je moeite om een bepaald kledingstuk weg te doen, leg het dan een seizoen in een doos op zolder of in een ander kast uit het zicht. Als je het na een jaar niet hebt gemist, kun je het volgend jaar weg doen. Je zult merken dat het weggooien dan minder zeer doet.

STAP 2:

Hang en leg alle kleding terug in de kast.
Een aantal aandachtspunten daarbij:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van kledinghangers. Daarop blijft je kleding het mooist. Bij voorkeur één kledingstuk op één kledinghanger. De kans op ‘vergeten’  kledingstukken wordt op deze manier kleiner. Let erop dat de kwaliteit van de kledinghanger goed is, en geschikt is voor het kledingstuk. Gebruik geen hangers van de stomerij, die zijn echt alleen geschikt voor kort vervoer. Je kleding wordt er niet mooier van als je die voor de lange termijn gebruikt.
  • Kleding die niet op een hanger passen, leg je op nette, overzichtelijke stapels op een legplank of in een lade. Zorg daarbij dat je de kleding wel kunt zien.

STAP 3:

Als je er alleen nog maar draagbare kleding in je kledingkast hangt, ga je proberen zoveel mogelijk combinaties te maken. Begin bij één kledingstuk, bijvoorbeeld een broek, en combineer dat met alle bovenstukken die je hebt. Dit is veel werk, maar het loont echt. Soms kom je daarbij tot verrassende combinaties. Kijk ook met welke accessoires je de outfit kunt afstylen.

Vervolgens pak je het volgende kledingstuk (bijvoorbeeld een rok, of volgende broek) en ook die combineer je weer met alle bovenstukken. Etc.

  • Neem eventueel foto’s van elke leuke combinatie en zet die in een speciale map in je telefoon. Zo kun je eraan herinnert worden hoe je kunt variëren en draag je niet alleen maar dezelfde combinaties.

Hang de kleding die je bij elkaar kunt dragen bij elkaar. Of label de kledinghangers van de kleding die je met elkaar wilt combineren, met eenzelfde kleur lintje om de hanger heen. De hanger van een broek die je bij meerdere tops kunt dragen, krijgt dan ook meerdere kleuren.

STAP 4:

Kijk welke kledingstukken je mist om voldoende combinaties te maken, voor je activiteiten in de week. Maak daar een lijstje van en ga daarmee shoppen.

Neem de kledingstukken, waar je het (nieuw) te kopen kledingstuk bij wilt gaan dragen, mee naar de winkels. Of als je het online koopt, probeer de combinatie dan thuis voor de spiegel uit. Kijk kritisch naar de juiste verhoudingen en lengtes.

Heel veel succes gewenst.

Mocht je vragen hebben, bij één of meerdere kledingstukken, of over een combinaties, schroom niet om me een foto naar me toe te sturen (via mail of app). Ik help je graag verder.