20180329_165321 (3)

Kerst: GLANS & LICHT

Kerst is in zicht. In de winkels, in reclames; overal om je heen zie je lichtjes, glans en glitter.

Lichtjes uiteraard omdat kerst van oorsprong het lichtfeest is: de geboorte van Jezus wordt gevierd; het Licht dat naar de aarde kwam.

Glans heeft ook met dat licht te maken: het is de reflectie van een lichtstraal op het oppervlak. Hoe valt het licht het oppervlak van een object binnen en hoe wordt het licht gereflecteerd? Omdat dat op veel verschillende manieren kan, ontstaan er ook veel verschillende soorten glans.

Een satijnen bloes glanst op een andere manier dan een fluwelen jurk, een top met pailletten glanst anders dan een broek in hoogglans.

Niet alleen de manier waarop het licht reflecteert op het oppervlak (technische aspect van glans), ook de uitstraling van elke glanssoort is anders.

Welke glanssoort past nou het beste bij jou?

WEERSPIEGELING VAN HET LICHT

Om te weten welke glanssoort het mooiste bij jouw uiterlijk staat, kijk je naar de reflectie van het licht op je huid. Op het moment dat een lichtstraal op eenzelfde manier op jouw huid reflecteert als op het oppervlak van een stof of een accessoire ontstaat er harmonie en ervaren we dit als ‘mooi’. Om dat zelf te bepalen is niet zo eenvoudig. Je kunt daarvoor een speciale glansanalyse laten doen.

DE UITSTRALING VAN GLANS

Wat makkelijker te bepalen is, is of de uitstraling van een bepaalde glanssoort bij je past; past het bij je persoonlijkheid of bij datgene wat je op een bepaald moment wilt uitstralen. Daarom hier een opsomming van verschillende soorten glans en wat de uitstraling is die daarbij hoort.

 

  • Schitteren

Denk bij schitteren aan een diamant, waarbij het licht alle kanten op reflecteert en daardoor erg aanwezig is. Het is een heftige toonaangevende glans. Ook in kledingstukken kun je deze glanssoort tegen komen. Bijvoorbeeld een broek van metallic stof of hoogglans leer of een hoogglans satijnen jurk.

Je voelt aan dat je met een kledingstuk in deze glanssoort zeer aanwezig bent. Je creëert een statement en een flamboyante uitstraling. Het heeft iets chiques.

Hoe groter aandeel van deze glans ten opzichte van de rest van je outfit, hoe krachtiger je jezelf neerzet. Het moet bij je persoonlijkheid passen om deze glanssoort te dragen.

 

  • Stralen

Goud en zilver kan op vele manieren worden bewerkt. Wanneer het wordt gepolijst ontstaat er een hoogglans, waarin je jezelf (bijna) zou kunnen spiegelen. Het licht wordt gelijk vanaf het oppervlak weer teruggekaatst en dringt niet door in het object. Deze glanssoort heet stralen. Het heeft een luxe uitstraling.

Sommige fijne, gladde stoffen krijgen een dusdanige finishbehandeling dat ze op eenzelfde manier gaan glanzen. Ook bepaalde zijde stoffen hebben eenzelfde hoogglan

s, dat je jezelf er bijna in kunt spiegelen. Wanneer je daar een kledingstuk van draagt straal je expressiviteit e

n enthousiasme uit. Een heel kledingstuk in deze glanssoort te dragen moet bij je persoonlijkheid passen, anders voelt het al snel te veel over de top.

 

  • Sprankelen

Swarovski kristal, facet geslepen kralen, pailletten op een kledingstuk of stoffen waar metaaldraad doorheen geweven is zijn allemaal voorbeelden van sprankelen. Er zit veel beweging in. De glans wordt naar alle kanten verspreid. Kenmerkend voor deze glanssoort is dat het gaat sprankelen, op het moment dat de persoon die het draagt beweegt.

Je straalt met deze glanssoort veelzijdigheid en speelsheid uit. Als ‘ongedwongen’ en ‘snel’ woorden zijn die bij je passen, voelt sprankelen ook goed bij jou.

 

  • Gloeien

Wanneer je in een object (sieraad, kraal oid) kijkt en het geeft aan de binnenkant een soort licht spreken we over een gloei-glans. Het is alsof er in het object of in de stof een vuurtje aan het gloeien is. Het licht wordt niet teruggekaatst, maar blijft binnenin.

Muranoglaskralen, transparante (half)edelstenen of glas dat bewerkt is met goud- of zilverfolie zijn voorbeelden van deze glanssoort.

Stoffen met deze glans zijn bijvoorbeeld fluweel of brokaat. Bij sprankelen zit er veel beweging in de glans, bij deze glanssoort zit die er juist niet in.

Je straalt met deze glanssoort efficiëntie, doelgerichtheid en waardigheid uit. Als je een innerlijke bron van passie bent of een diepe denker probeer deze glanssoort dan een keer uit.

 

  • Glanzen en glimmen.

Dit is de meest voorkomende glanssoort, samen met glimmen. Ze lijken erg op elkaar. Bij glimmen zit de glans iets meer aan het oppervlakte en bij glanzen dringt het licht verder het object binnen. Wanneer het overgaat van glimmen naar glanzen of omgekeerd is niet met een duidelijke grens aan te geven.

Veel zijdesoorten, chiffon, changeant en andere stoffen met een glanzende finish hebben deze glans. Ook sieraden met een matte finish of parels en parelmoer glimmen of hebben een zachte glans.

 

Glanzen en glimmen (en gloeien) zijn glanssoorten die veel meer van de achtergrond zijn. Je zet jezelf niet op de voorgrond, maar bent meer ingetogen, kalm, zacht, bescheiden en subtiel.

 

  • Helder

Alles waar je door heen kunt kijken noemen we ‘helder’, zoals transparante stoffen. Helder kan een glans hebben, maar kan ook mat zijn. Het licht wordt niet teruggekaatst maar gaat dwars door het object heen.

Een voorbeeld uit de natuur, die ‘helder’ als glanssoort heeft, is bergkristal.

Met deze materialen straal je uit dat je open bent, van no-nonsense houdt en recht door zee bent. “What you see is what you get”.

 

Geïnspireerd?

Ik hoop je te hebben geïnspireerd met deze informatie over glans. Ik hoop dat het je helpt om de juiste glanssoort te kiezen, die bij jou persoonlijk past, op het moment dat je bijvoorbeeld twijfelt over een sprankelende jurk of een zijden bloes.

Mocht je vragen hebben of wil je weten welke glanssoort jou technisch het meeste recht doet, ik ben je graag van dienst.