Welke impact heeft jouw kleding op jouw omgeving?

 


Hoe sta jij ‘s morgens voor je kledingkast?

Bedenk je wat voor afspraken je die dag hebt? Waarschijnlijk houd je daar wel rekening mee. Maar veel mensen die ik spreek zeggen ook: “Ik trek ’s morgens aan waar ik op dat moment zin in heb, afhankelijk van hoe ik me op die dag voel”.

Dat jouw kleding zijn weerslag heeft op hoe anderen op jou reageren daar staan veel mensen niet bij stil. Maar dat het wel degelijk invloed heeft, ondervond Anne-Wil* aan de lijve. Ze is een klant van mij en vertelde me haar verhaal, dat ik graag met je deel om je aan het denken te zetten.

 

Kennismaken met Anne-Wil

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

ict

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Anne-Wil is ICT-er. Ze doet haar werk goed, maar steekt niet boven het maaiveld uit. Ze rookt en maakt regelmatig een praatje met collega’s in het “rookhok” van het bedrijf en bij het koffieapparaat. Haar collega’s mogen haar graag, omdat ze niet loopt te pochen en trouw haar werk doet. Ze kleedt zich het liefst in een spijkerbroek met een eenvoudig bloes. 

 

Nieuwe kleding

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

PSE 2 - dec 2017

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Anne-Wil was toe aan een nieuwe bloes. Ze wilde wel eens wat anders dan haar lievelingskleuren blauw en wit en liep tegen een leuke rode bloes aan. Niet overdreven opvallend, want dat past niet bij haar. Maar wel de tint rood die in haar persoonlijke kleurenwaaier zit. Ze zag dat de kleur inderdaad erg mooi stond. Ze voelde zich er dan ook prima in, omdat de bloes, ondanks de wat meer opvallende kleur, casual was. Hij was heel goed te combineren met de spijkerbroeken die ze naar haar werk droeg. 

 

Wat er door de bloes veranderde

Ze trok de bloes nietsvermoedend naar haar werk aan. De dagen dat ze deze aan had, verliepen anders dan ze gewend was, zo besefte ze na een tijdje.
Anne-Wil noemde me een aantal voorbeelden:

·        Bij het koffiezetapparaat stond een collega van een andere afdeling. De collega begon een praatje met Anne-Wil, alsof zij haar nog nooit gesproken had. Ze was erg geïnteresseerd in het project waar Anne-Wil op dat moment aan werkte. Ze deed alsof het een technologische vernieuwing was, terwijl het voor Anne-Wil niet veel anders was dan haar voorgaande projecten.

·        In de gang werd Anne-Wil ineens begroet door een aantal managers. Het was opvallend, omdat ze deze mannen wel vaker zag. Maar andere keren liepen ze vaak druk pratend aan haar voorbij, zonder haar een blik of groet waardig te keuren.

 

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

vergadering

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

·        In een vergadering, van de commissie waar ze al een tijdje in zat, werd ineens haar mening gevraagd. Als ze een opmerking maakte werd er gereageerd door de anderen. Gewoonlijk kwam er wel eens een reactie terug op wat zij inbracht, maar nu werd haar mening richting gevend.

·        De personeelsmanager benaderde haar een tijdje later en vroeg haar of ze een adviserende rol in een nieuw project wilde gaan vervullen, in plaats van de voorbereidende (uitvoerende) rol die ze gewend was.

 

Onze ontmoeting

Een paar maanden nadat Anne-Wil haar nieuwe bloes gekocht had, had ik een afspraak met haar. In dat gesprek ging het op een gegeven moment over de kleur rood, die op dat moment in de mode was. Ik vertelde: “Rood is een kleur waarmee je opvalt. Het is een kleur die vaak geassocieerd wordt ‘power’ en ambitie.”

Ineens viel het kwartje bij Anne-Wil. Ze had nagedacht over de voorvallen, zoals hierboven geschetst. Het waren te veel voorbeelden, waarop mensen in haar omgeving anders reageerden dan ze gewoon was. Dit was geen toeval. En het kantelpunt was de aanschaf van de rode bloes. 
 

 

En hoe zit het bij jou?

Anne-Wil kwam door de rode bloes meer in beeld bij haar collega's. Daardoor kreeg ze ook nieuwe kansen op haar werk.

Misschien vraag jij je ook wel eens af of je kleding past bij wat je wilt uitstralen. Of je twijfelt als je een belangrijke afspraak hebt, wat je voor kleding aan zal trekken, om een goede indruk achter te laten. Als je deze vragen hebt, ben ik je graag van dienst om jouw kleding aan te laten sluiten bij wie jij bent (zowel innerlijk als je uiterlijk), en wat past bij jouw functie.
Voor meer informatie: 06-34731114

*Ondanks dat de naam van Anne-Wil niet de echte naam van mijn klant is, is bovengeschetste blog wel op gebaseerd op de praktijk van één van mijn klanten.

.