kleding

 

Ik heb al eens eerder een blog geschreven over het effect van je kleding op hoe mensen op je reageren. Destijds ging het over de uitwerking van de kleur rood (januari 2018).

Dit keer wil ik je vertellen over Sandra en wat zij merkte in haar werkomgeving, toen ze van kledingstijl veranderde.

 

 

Wie is Sandra?

Toen ik Sandra voor het eerst ontmoette zat ze niet zo lekker in haar vel. Ze had een lastige tijd achter de rug en was net weer begonnen met nieuw baan. Ze zat op de klantenservice van een groot bedrijf. Ze werkte daar met een aantal collega’s samen. Zoals dat meestal bij de start van een nieuwe baan is, moest ze nog wennen en haar plekje weten te vinden.

Nadat ze was ingewerkt had ze een aantal ideeën over dingen die beter zouden kunnen. Dat gebeurd als er nieuwe aanwas een organisatie binnen komt, is er weer een frisse blik op zaken die ingeslepen zijn. Zodra ze daarover begon werd het echter afgekapt en werd er niet naar haar geluisterd. Ze had het idee dat ze haar ei niet kwijt kon. Maar goed ze had in ieder geval een baan en dat was het belangrijkste.

 

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

make-up

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Omdat ze nu weer na een aantal werkloze jaren onder de mensen was, wilde ze meer aandacht besteden aan haar uiterlijk en volgende een aantal workshops, waaronder een make-up workshop, een workshop over de juiste dessins en contrasten. Ook liet Sandra zich adviseren tijdens het Personal Shop Event

 

Wat veranderde er?

Na ruim een jaar werken bij de nieuwe werkgever zag ik Sandra opnieuw en vertelde ze hoe het ging. Ze zei: “Wat een impact heeft kleding op een mens en hoe anderen op je reageren”.  
“Hoezo? “, vroeg ik haar, “wat voor verschil merk je dan?”

“Nu, vroeger wist ik niet zo goed wat me goed stond en kocht ik wat de verkoopster of mijn omgeving mij adviseerde. Maar door de workshops weet ik beter wat mij mooi staat en kies ik zelf. Ik voel me zelfverzekerder en dat straal ik kennelijk ook uit op mijn werk. Waar er vroeger niet of nauwelijks naar mijn ideeën geluisterd werd, word ik nu gehoord als ik een ander idee aanreik. Sterker nog de chef van de afdeling komt naar me toe om te vragen hoe ik over verschillende beleidsveranderingen denk. Hij wil mijn visie horen.

Toen ik na ging denken waar die omslag in zat, wist ik dat het in mijn kledingstijl was. Ik draag nu namelijk veel meer kleuren, waardoor ik meer (positief) opval. Voordien droeg ik basiskleuren; zwart en wit, daar hing mijn kast vol mee.  Maar inmiddels krijg ik vaak complimenten van collega’s over mijn kleding en vragen ze waar ik die leuke bloes toch heb gekocht.
 

 

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

PSE dec 2017

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Ook draag ik nu veel meer de kleding die bij mijn figuur past. Omdat ik niet het ideale figuur uit de modebladen heb, koos ik vaak voor vormeloze kleding. Tijdens het Personal Shop Event heb ik gezien dat ik ook best een strakke rok kan dragen, met daarop een vrolijke bloes bijvoorbeeld. Ik kleed me vrouwelijker en de kwaliteit van de kleding is beter. Op mijn werk word ik daardoor voor ingewikkeldere klusjes gevraagd. Ik heb het gevoel dat mijn kwaliteiten daardoor veel beter tot zijn recht komen op het werk. Zowel de werkgever als ikzelf profiteren daarvan. Ik zit lekkerder in mijn vel en doordat ik gehoord en gewaardeerd wordt op mijn werk blijf ik ook wel eens een uurtje langer om de klus af te krijgen.”

 

Welke impact heeft kleding?

Het was een hele waterval aan woorden die over me heen kwam. Het was niet nieuw voor me, omdat ik weet dat mensen onbewust reageren op hoe we eruit zien en hoe we ons kleden. Maar hoe mooi is het als je klant aan je terug geeft dat ze het positieve effect heeft gemerkt en dat ze zich erdoor gesterkt voelt, zich beter in haar vel voelt zitten. Nog belangrijker is dat haar innerlijke kwaliteiten beter tot zijn recht komen. Daar heeft zowel zijzelf als de werkgever en haar omgeving voordeel van. 

Voor mij is dit voorbeeld weer een bevestiging dat kleding zijn eigen taal spreekt. Kleur, stijl, contrast en model heeft effect op zowel je omgeving als op jezelf. Als het aansluit bij wie jij bent en wat jij in je mars hebt vergroot het je zelfvertrouwen en ook je succes!

.