combineren kan je leren.jpg

Wat moet ik aan?

Afgelopen week stond ik voor mijn kledingkast. Wat moet ik nu aantrekken voor de afspraak van vandaag? Buiten vielen de mussen van het dak, omdat de temperatuur boven de 30 graden was gestegen en in mijn agenda stond een gesprek gepland met een potentiële klant. 
 

 

Ieder zijn eigen afweging.

In gedachten ging ik naar de laatste netwerkbijeenkomst waar ik aanwezig was. Ook toen was het erg warm. Mede ondernemers verschenen in heel verschillende outfits. De één had een lange broek aan gecombineerd met een bloes met driekwart mouw. Een ander had een korte broek met zomerhemdje aan. Nu houd ik er niet van om te oordelen over de outfit van een ander. Mijn uitgangspunt is juist om géén mening over een ander te hebben, want diegene heeft zijn eigen overwegingen gehad toen hij of zij voor de kledingkast stond. Wie ben ik om daar iets van te vinden, laat staan het af te keuren.”

Dat iedereen een eigen keus maakt, blijkt uit het de grote verscheidenheid aan outfits die je om je heen ziet.  Maar belangrijk daarbij is dat die keus bewust en weloverwogen is. Want mensen acteren, bewust of onbewust toch op wat we aanhebben.
 

 

Is de 1e indruk de juiste?

Welke indruk krijg je als je op een netwerkbijeenkomst bent en een ondernemer geeft een 2 minuten pitch, waarbij hij een half op de heupen hangende, korte broek draagt, gecombineerd met een door de zon gebleekt vaal hemdshirt? Hij vertelt dat hij financieel adviseur is, en dat je administratie bij hem in goede handen is. Een zorg minder en het levert je ook geld op, want hij is heel punctueel, heeft jouw belang voor ogen en kent de ins- en outs om op de beste producten voor de laagste prijs voor je in te kopen.

Hoe geloofwaardig is hij? Hij zegt dat hij voor zijn klanten het tot in de puntjes regelt en altijd kwaliteit levert, maar zelf loopt hij er onverzorgd bij. Onbewust trek je, als toehoorder of gesprekspartner, de conclusie dat hij mooie woorden heeft, maar dat je het in de praktijk nog maar moet zien.

Hoe geloofwaardig is hij? Hij zegt dat hij voor zijn klanten het tot in de puntjes regelt en altijd kwaliteit levert, maar zelf loopt hij er onverzorgd bij. Onbewust trek je, als toehoorder of gesprekspartner, de conclusie dat hij mooie woorden heeft, maar dat je het in de praktijk nog maar moet zien.
Dat heeft niks met zijn werkelijke capaciteiten te maken, maar met wat hij communiceert met zijn kleding. Als die boodschap klopt met de verbale boodschap zal je eerder aannemen wat hij zegt, dan dat het elkaar tegen spreekt, zoals in bovenstaande voorbeeld.

Het is helpend als je kleding aansluit bij wat je wilt uitdragen en waar je voor staat. Je komt geloofwaardig over en zal daardoor minder moeite hoeven doen om nieuwe klanten aan te trekken.
 

 

Wat is passende, zakelijke kleding?

“Oké”, denk je misschien, “daar heb je een punt. Maar wat is dan wel passend, stijlvol, geloofwaardig als je voor een belangrijke afspraak staat?”.
Persoonlijk heb ik deze week gekozen voor een lichte jurk, zodat de kleur niet te 'zwaar' is bij het mooie weer. Hij is bewerkt met gekleurde bloemen, omdat ik nu eenmaal voor kleur sta. En de soepel vallende, maar chique uitziende stof geven het geheel toch een formeel tintje.


Ik kom altijd tot een keus, door me af te vragen:
-       Wat wil ik uitstralen?
-       Is de afspraak formeel van karakter, of staat contact maken en gezelligheid voorop?

Stel jezelf dezelfde vragen als je voor je kledingkast staat.
 

 

Formeel of informeel? Neutraal of een persoonlijke touch?

Hieronder geef ik een aantal richtlijnen, die je kunnen helpen om je antwoorden te vertalen in de passende outfit.
Met een duidelijke kleur, zoals groen, oranje of paars, laat je iets van je persoonlijkheid of van je creativiteit zien. Voor een kunstenaar of voor mijzelf als kleur-styliste past kleur in de outfit al heel snel, omdat je iets van het vakgebied laat zien.
Met een basiskleur, zoals marineblauw, antraciet, of wit zijn meer zakelijke kleuren. Je komt neutraal over. In sommige gevallen is dat functioneel. Bijvoorbeeld als je een vergadering moet voorzitten, waarbij een beslissing moet worden genomen over een item met felle voor- en tegenstanders.
Hoe meer (blote) huid er zichtbaar is, hoe informeler je kleding oogt. Bijvoorbeeld een jurk met driekwart mouw tot over de knie staat formeler dan een mouwloze jurk tot boven de knie (van dezelfde stof en kleur).
Hoe groter het contrast tussen de twee kleuren die je bij elkaar draagt, hoe krachtiger je overkomt. Tegelijk schept een groot contrast ook afstand.
Ook de stof is van belang. Een dicht geweven stof staat formeler dan een (los) gebreide stof. Een glad oppervlak is formeler dan een stof met een rulle structuur. Een colbert geeft daarom een formelere of zo je wilt een meer representatieve uitstraling dan bijvoorbeeld een vest. 
Bovenstaande handvatten zijn uiteraard algemeen. Want als je op de persoon gaat kijken heb je altijd uitzonderingen. Ik gaf in de voorbeelden al aan dat je functie of je onderneming bepalend kan zijn voor wat stijlvol en passend is. Net zo belangrijk zijn jouw uiterlijke kenmerken.
 

 

Trainingsdag over persoonlijke presentatie

Dat maakt dat het nog niet zo eenvoudig is om de juiste keuzes te maken.

Daarom geef ik op
 dinsdag 16 oktober 2018 een trainingsdag, waarbij ik specifiek in zoem op passende kleding bij een presentatie. Staat er in het najaar een presentatie of een pitch in jouw agenda gepland en wil je weten welke outfit daarbij past,om een goede 1e indruk te maken,

Je krijgt niet alleen handreikingen voor je outfit, die past bij jou persoonlijk, bij je onderneming /functie en de inhoud van je presentatie, ook krijg je adviezen over hoe je voor de groep staat, hoe je je voorbereid,  over je stemgebruik en wat je bijvoorbeeld met je handen doet. Deze laatste onderdelen over het presenteren neemt Tineke Stuifzand van “10-voor-je-dag” voor haar rekening. Zij is presentatietrainster en dagvoorzitter.

Kortom een dag vol met praktische handreikingen, zodat jij een presentatie of pitch gaat geven die onthouden wordt. 
Heb je vragen, of wil je jezelf aanmelden? Bel gerust, ik ben je graag van dienst. 06 - 3473 1114

.