blog - optimaal presenteren

Wat vertelt jouw kleding over jou?

 


Herken je dat? Dat je voor een afspraak hebt bedacht wat je aan zal trekken, en dat je er op de ochtend zelf achter komt dat je shirt, dat je aan wilde doen, net bij de was ligt. “Nu, ja, dan maar een ander shirt aantrekken, wat er ook bij past”. 

Tot zover geen probleem. Maar wat er vaak gebeurd is dat de uitstraling van de hele outfit ook veranderd, op het moment dat je een top of ander detail veranderd. En daar staan we vaak niet bij stil. Ook dat hoeft nog geen probleem te zijn als er weinig afhangt van de afspraak. Maar wat nu als je een belangrijke presentatie moet geven of als je een afspraak hebt met een klant, waar een vervolg opdracht van afhangt. Dan is het wel belangrijk om te beseffen wat de boodschap van je kleding is.
 

 

Kleding spreekt zijn eigen taal

Kleding spreekt namelijk zijn eigen taal. Het verschil tussen licht en donker, oftewel het contrast, speelt daarbij een belangrijke rol. De donkerte van het kledingstuk zelf, maar ook van het verschil in donkerte tussen de kledingstukken onderling (van de combinatie die je aanhebt). Een voorbeeld daarvan uit de praktijk.

 

Een workshop met weinig spirit

Ik was eens op een workshop, waarbij de workshopleider een donker groene jurk aan had. Daaronder had ze een top aan van een iets afwijkende groene kleur. Het onderlinge verschil was niet zo groot. Nu kende ik deze vrouw als een heel krachtige, sprankelende vrouw. Tijdens de workshop kreeg ik niet de ‘power’ mee, die ik van haar gewend was. De anders zo energieke vrouw stond een beetje ‘doods’ voor de groep en dat had uiteindelijk zijn weerslag op hoe ik de workshop beleefde.

Nu denk je misschien: ‘het ligt er maar net aan hoe je zelf die dag in je vel zit’. Dat klopt natuurlijk. Ik geef toe dat ik er, als imageconsultant, op een andere manier naar kijk, dan de doorsnee deelnemer van de workshop. Maar onderstaande illustratie laat zien wat ik bedoel. Als de dame in de linker outfit voor een groep staat komt ze krachtiger over, dan met de rechter outfit. Die energie zal ze overbrengen op de groep.

 

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

contrast

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Het verschil zit hem in de combinatie van de jas met de donkere jurk (links) of met de lichte bloes (rechts).

 

De taal van kleur

Een ander belangrijk aspect bij de taal van kleding is de kleur zelf. Heb je een grijze, groene of rode outfit aan, de uitstraling is 3 x anders. Omdat een beeld meer spreekt dan 1000 woorden illustreer ik ook dit met een afbeelding.

 

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Maxima

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Maxima wordt gezien als de modekoningin. Als zij iets aan trekt is het oké. Zelfs al zou ze de meest oude vod aantrekken, dan nog zou het haar flatteren. Dat wil niet zeggen dat ze in alles hetzelfde uitstraalt. In de grijze jurk is minder van haar persoonlijkheid te zien, in de roze jurk heeft ze een liefelijke, zachte uitstraling en in de blauwe jurk komt ze krachtiger over.
Net zoals Maxima erover na denkt hoe ze over wil komen, kun jij dat ook doen, op momenten die belangrijk voor jou of je onderneming zijn. 

 

Amanda

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Amanda

https://res.laposta.nl/assets/spacer.gif

Tijdens een garderobecheck kwam Amanda er ook achter dat het verwisselen van een top zijn uitwerking heeft op haar uitstraling. We combineerden een donkerblauw broekpak met verschillende gekleurde tops. Op de foto’s hiernaast zie je dat de combinatie met de lichtblauwe top rustig en harmonieus is. Als zij in deze combinatie een training zou geven, voel je als deelnemer geen drempel om je vragen aan haar te stellen. Ze komt toegankelijk over. 

Ook de combinatie met de rode top staat haar heel mooi, maar de boodschap is anders. Amanda is duidelijker aanwezig. Ze komt meer naar de voorgrond. Door het rood wordt haar uitstraling krachtiger. Voor het geven van een presentatie is het in deze outfit niet moeilijk voor Amanda om de aandacht te krijgen. Wanneer ze dit aandoet naar een training komt ze minder toegankelijk over, dan met de licht blauwe top. Het is een kleine nuance, maar het is goed dat ze een bewuste keus maakt. Welke kant van haar persoonlijkheid wil ze laten zien? Uiteindelijk heeft het impact op hoe de deelnemers haar training of presentatie zullen ervaren.
 

 

Vooraf checken

Denk daarom goed na over wat je wilt uitstralen bij een belangrijke afspraak. Check altijd de dag ervoor of je complete outfit draagbaar is, zodat je niet net de boot(dschap) mist.

Vraag jij je af hoe je de gewenste boodschap vertaalt naar je outfit of hoe je jouw kwaliteiten in je kleding kunt laten zien?

Ik ben je uiteraard graag van dienst. Neem vrijblijvend contact met me op: 06-34731114 of via het contactformulier

.